Fogazza.
Brazylijskie danie znane też jako pastel, które w przygotowaniu przypomina naszego polskiego pieroga ale zdecydowanie pierogiem nie jest. Ale jest to ciasto z przeróżnymi dodatkami w środku.
Gotowy pastel smaży się w głębokim oleju co powoduje, że ciasto jest chrupiące, ciepłe i przede wszystkim dobre. My ( ja, Julie i host-tato) pastels zrobiliśmy z 4 serami, szynką serem, szynką i mięsem oraz czekoladą i goiabą(brazylijski owoc) i serem .
kulki zostawia się pod przykryciem na 40 minut by zrobiły się większe...
...rozwałkowuje się kulkę i wkłada co się chce( tu akurat czekoladę)...
... i zawija jak pieroga.
...gotuje do zarumienienia...
...i zostawia na papierze, który wchłania nadmiar tłuszczu...
pastels z czekoladą.
a tak jak pastels wyglądają w środku.
Pastel jest jednym z tych smacznym dań brazylijskich. I z pewnością nie powinno się tego jeść częściej niż raz na parę miesięcy. Postów o gotowaniu na pewno będzie więcej bo kuchnia brazylijska po mimo ryżu i fasoli jest różnorodna(zdarza się). W niedzielę jadę zobaczyć jakieś ładne i ciekawe miejsce więc szykuję się na zrobienie dużej ilości zdjęć!
Pozdrawiam!
mimo,że jestem wegetarianką, to wygląda to tak apetycznie, że aż chcialoby sie sprobowac!
OdpowiedzUsuńto dosyć śmieszne, ale moją ulubioną rzecza, jesli chodzi o podroze, jest mozliwosc probowania lokalnego jedzenia :)
mam takie pytanie do ciebie: po powrocie z usa powtarzalas klase? i teraz juz skonczylas liceum, czy jak wrocisz z brazylii to musisz jeszcze isc do szkoly?:)
pozdrawiam!!
Paulinka, a jaki jest przepis na samo ciasto? :)
OdpowiedzUsuń