piątek, 11 listopada 2011

Gotuj w Brazylii cz. 2

Zapraszam na drugą część cyklu: Gotuj w Brazylii.


Fogazza.
Brazylijskie danie znane też jako pastel, które w przygotowaniu przypomina naszego polskiego pieroga ale zdecydowanie pierogiem nie jest. Ale jest to ciasto z przeróżnymi dodatkami w środku.
Gotowy pastel smaży się w głębokim oleju co powoduje, że ciasto jest chrupiące, ciepłe i przede wszystkim dobre. My ( ja, Julie i host-tato) pastels zrobiliśmy z 4 serami, szynką serem, szynką i mięsem oraz czekoladą i goiabą(brazylijski owoc) i serem .
kulki zostawia się pod przykryciem na 40 minut by zrobiły się większe...



...rozwałkowuje się kulkę i wkłada co się chce( tu akurat czekoladę)...


... i zawija jak pieroga.

...gotuje do zarumienienia...

...i zostawia na papierze, który wchłania nadmiar tłuszczu...


pastels z czekoladą.

a tak jak pastels wyglądają w środku.

Pastel jest jednym z tych smacznym dań brazylijskich. I z pewnością nie powinno się tego jeść częściej niż raz na parę miesięcy. Postów o gotowaniu na pewno będzie więcej bo kuchnia brazylijska po mimo ryżu i fasoli jest różnorodna(zdarza się). W niedzielę jadę zobaczyć jakieś ładne i ciekawe miejsce więc szykuję się na zrobienie dużej ilości zdjęć!  

Pozdrawiam!

2 komentarze:

  1. mimo,że jestem wegetarianką, to wygląda to tak apetycznie, że aż chcialoby sie sprobowac!
    to dosyć śmieszne, ale moją ulubioną rzecza, jesli chodzi o podroze, jest mozliwosc probowania lokalnego jedzenia :)
    mam takie pytanie do ciebie: po powrocie z usa powtarzalas klase? i teraz juz skonczylas liceum, czy jak wrocisz z brazylii to musisz jeszcze isc do szkoly?:)
    pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulinka, a jaki jest przepis na samo ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń